Reiseruten går søm følger ...

Reiseruten går som følger...

Rundtur Mellom-Amerika: Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala.

Ecuador, De Nederlandske Antillene, Venezuela

Galapagos øyene

Rundtur Sør-Amerika: Brasil, Paraguay, Uruguay, Argentina, Chile, Bolivia, Peru

fredag 17. januar 2014

Honduras - Mayaruinene i Copan





Vi har som vanlig stått opp tidlig fordi vi har hatt en ny reisedag. Vi har forlatt El Salvador og ankommet Honduras og byen Copan. På veien har vi vært innom Guatemala, vi har altså krysset to landegrenser i dag. Heldigvis er de ikke så vanskelige her som lenger øst i Mellom-Amerika, i dag tok hver grensekryssing rundt 20 min.



I byen Copan har vi besøkt de berømte mayaruinene. Deler av disse ruinene er på UNESCOs verdensarvliste. I løpet av Mayaenes storhetstid har 16 konger regjert, hver konge satt sitt preg på bygningene. Når en ny konge kom til makt var det ikke uvanlig at han bygde nye bygninger oppå de eksisterende. Mayaruinene er oppført i årene 250-900 etter Kristus. De ruinene som er synlig i dag er fra den siste byggeperioden. Arkelogene har gravd tunneler for å utforske hva som befinner seg under dagens bakkenivå. De har funnet ruiner som ligger på opptil 25m dybde. Alle bygningene var også fargelagt så man kan bare tenke seg hvor imponerende det så ut på sin tid. Arkeologene antar at de per i har gravd frem ca 40% av ruinene, utgravningene pågår fremdeles.



Det er utrolig hva de klarte å bygge på tiden, med tanke på at det på tiden ikke fantes metallredskaper. Det er et stort antall statuer og inskripsjoner hugget ut i stein med et imponerende detaljeringsnivå. 



Denne berømte trappen er bygd i 755 etter Kristus. Trappen har de lengste inskripsjoner i stein i Mayaregionen. 



Vi tok Tuk-Tuk til ruinene. Vi var fem stk i en Tuk-Tuk, ganske trangt. Og fort gikk det også, gassen ble presset helt ned i de trange gatene, og over fartsdumpene. Tuk-tukene konkurerte med hverandre om å komme først frem, det ble mange hasardiøse forbikjøringer. Marius var så heldig å sitte foran sammen sjåføren. 


På kvelden badet vi i varme kilder. Disse kildene var mer naturlige enn dem i Costa Rica. Vi satt midt i jungelen i mørke, i et vann på ca 44 grader. Etter badingen fikk vi servert grillmat. Transporten dit gikk igjen bak på et lasteplan på en humpete og gjørmete vei. Denne gangen regnet og blåste det, vi ble tilbudt søppelsekker over hodet og over beina. Tanken var god, men vi kom frem klissvåte og kalde. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar